company logo

Użytkownik



Aktualności


Dzisiaj jest: Poniedziałek
17 Grudnia 2018
Imieniny obchodzą
Florian, Jolanta, Łazarz, Olimpia,
Warwara, Żyrosław

Do końca roku zostało 15 dni.
Zodiak: Strzelec
Przepisy PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
sobota, 03 maja 2014 18:59

 

1. ZIELONA ŁĄKA(ZIELONY MECH)

 

CIASTO:

  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • szklanka cukru
  • 3  jaja
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

MASA ŚMIETANOWA:

  • 500 ml śmietany kremowej 36% lub 30%
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • cukier waniliowy
  • owoc granatu lub żurawina

 

 

Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody.

Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy cienkim strumyczkiem powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy(najlepiej ją wyłożyć papierem do pieczenia) 26 cm średnicy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.

Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić je na talerzyku.

Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku). Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granata lub pokrojoną na cztery części żurawiną leciutko dociskając je dłonią. Zamiast bitej śmietany można zrobić krem karpatka, lub do śmietany dodać galaretkę cytrynową lub serek Maskarpone.

 

2. ZUPA Z RZEŻUCHY

 

Składniki

● 2-3 garście rzeżuchy
● 5-6 dymek ze szczypiorkiem
● gałązka selera naciowego
● 2 łyżki mąki ( lub śmietana kremówka)
● 2 ząbki czosnku
● 4 łyżki oliwy
● 2 liście laurowe
● 1 l bulionu
● tymianek
● sól
● pieprz
● groszek ptysiowy

  • · Sposób przygotowania

1.Selera i szczypiorek myjemy i osuszamy. Drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Chwilę smażymy na rozgrzanej oliwie. Wsypujemy zieleninę i dusimy, aż zmięknie.

2.Dymkę i rzeżuchę siekamy i dodajemy do zieleniny. Dusimy jeszcze chwilę. Oprószamy mąką i mieszając, chwilę smażymy.

3.Do zieleniny wlewamy bulion. Dodajemy rozdrobnione liście laurowe i tymianek. Doprawiamy. Mieszamy i gotujemy ok. 20 minut. Podajemy z groszkiem.


3.Pierogi drożdżowe smażone Rady Sołeckiej w Grodziszczu


Ciasto : Składniki: 1 kg mąki pszennej dobrej 2 jajka 10 dkg drożdży 3 łyżeczki cukru szczypta soli pół kostki masła ( nie z lodówki ) 3 szklanki mleka

Wykonanie :

1. Zrób drożdżowy rozczyn: mleko podgrzej aby było ciepłe, ale nie gorące. Drożdże rozkrusz do miseczki, wymieszaj z 6 łyżkami ciepłego mleka i cukrem - odstaw.

2. Przygotuj ciasto – do dużej miski przesiej mąkę i wymieszaj z masłem i szczyptą soli, zrób wgłębienie dodaj jajka i wyrośnięty rozczyn cały czas mieszając rękami. Stopniowo dodawaj resztę mleka do uzyskania odpowiedniej gęstości, ciasto musi być gładkie i elastyczne ( mleka dodaj tyle ile będzie potrzebować ciasto), ciasto nie może być twarde. Uformuj z ciasta kulę i zostaw jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.

3. Lepienie pierogów Odrywamy po kawałku ciasta, wałkujemy, ale nie za cienko - tak na 3 mm. Wycinamy dowolnej wielkości koła, nakładamy farsz i zlepiamy tak jak umiemy najlepiej. Pierogi przykrywamy ściereczką , by nie obeschły i w tym samym czasie rozgrzewamy olej w garnku.

4. Pierogi smażymy na oleju na zloty kolor z obu stron. Uwaga – pierogi w oleju powinny swobodnie pływać. Wyjmujemy na ręcznik papierowy aby dobrze odsączyć i gotowe.

Smacznego - palce lizać

 

4.Pasztet z selera

1 kg selera,

2 marchewki ,

6 jaj,

1 szkl bułki tartej,

2 kostki grzybowe,

4 cebule ,

4 ząbki czosnku,

Przyprawy sól, pieprze, gałka muszkatołowa, sos sojowy.

Seler i marchewkę ścieramy na warzywnej tarce, zalewamy bulionem grzybowym i gotujemy ok. godziny (jeśli jest to konieczne to podlewamy wodą);cebulkę szklimy i dodajemy do warzyw, po wystudzeniu dodajemy pozostałe składniki  mieszamy i pieczemy ok. 180˚C 1 godz.

 

5.ZUPA  CHRZANOWA

Składniki

  • jasna część z 1 pora
  • 1 mały seler
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 3/4 słoiczka chrzanu (można dać mniej lub więcej)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • majeranek, sól, pieprz
  • 2,5 - 3l wywaru drobiowego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ok 10cm kawałek wędzonego boczku

 

Przygotowanie

  1. Wywar drobiowy zagotowujemy. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półksiężyce, a cebulę w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy pokrojone warzywa, a następnie podsmażamy ok 5 minut. Gdy się zeszklą, razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę selerem oraz ziemniakami wrzucamy do gotującego się wywaru.
  2. Po upływie ok 10 minut dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę przelewamy do kielicha blendera lub odpowiednią końcówką miksujemy na krem (trwa to ok 3 - 4 minut).
  3. Śmietankę mieszamy z chrzanem i jedną chochlą zupy (zapobiegnie to zważeniu śmietanki) i dolewamy do reszty zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni do momentu, aż się dokładnie wytopi.
  5. Zupę podajemy z jajkiem na twardo i podsmażonym boczkiem, dekorujemy zielonym szczypiorkiem lub rzeżuchą.


    SMACZNEGO Pokazuję język
Poprawiony: czwartek, 13 kwietnia 2017 20:25
 

ShoutBox


Pogoda

Czas

Wydarzenia

Brak wydarzeń



Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: free joomla templates 1.5 Reseller Hosting Packages Valid XHTML and CSS.